Brodski pod i lamperija – izbor za sva vremena

Brodski pod

Brodski pod i lamperija za toplinu svakog doma. Nekad je bilo sastavni deo skoro svake kuće bilo podnih ili zidnih obloga a danas se prirodni materijali ponovo vraćaju u modu.

Ko je imao prilike, u detinjstvu, da boravi barem malo u nekoj drvenoj kućici ili kući koja je bila pretežno obložena drvetom, sigurno to pamti kao poseban ugođaj…Sećanje na toplu udobnu kućicu, čija je unutrašnjost bila prekrivena lamperijom…Nekada je to bio čest izbor u uređenju enterijera, a koji je kasnije zamenjen nekim novim, savremenim trendovima.

Danas kada je ekološka svest prisutna kod mnogih, sve je veći broj onih koji svoje savremeno opremljene domove, popunjavaju i nekim elementima drveta. Čak i najmanji drveni detalj u kući, učiniće mnogo za opšti utisak. Drvo daje domu toplinu i poseban ugođaj, sa kojim ne može da se meri nijedan drugi materijal. S obzirom na to da je reč o prirodnom materijalu, ovaj nedostatak konkurencije i ne čudi.

Istina je i to da se drvo uklapa u sve stilove. Ali i više od toga, u kombinaciji sa modernim dizajnom, drvo će naglasiti kombinaciju stilova, na jedan lep i diskretan način i stvoriti kontrast koji je uvek poželjan u enterijeru. A onim elementima koji su moderni, svedeni i često hladni, daće posebnu toplinu.

Što se tiče upotrebe drveta, za podne i zidne obloge, tu su najčešće lamperija i brodski pod.

Reč je o ekološkim i prirodnim materijalima. Lamperija je laka za ugradnju i uglavnom predstavlja ako ne trajno, ono sigurno dugotrajno rešenje. Može se postavljati horizantalno, vertikalno ili u kombinaciji. U zavisnosti od toga kako se postavlja, može se dobiti utisak višeg ili šireg prostora. Iako je boja drveta favorit, ovu drvenu oblogu takođe možete bojiti po želji.

Lamperija

Brodski pod, baš kao i lamperija, odiše toplinom s jedne strane, a sa druge, ostavlja mogućnost i za moderan i za rustičan stil, jer oba će se dobro uklopiti. Takođe je jednostavan za ugradnju i održavanje i dugog je veka trajanja. I brodski pod možete bojiti, po želji. Ukoliko pak želite autentičan i prirodan izgled, onda je boja drveta svakako najbolji izbor. Same daske mogu biti različitih širina, od 19, 24 i 25 mm… Postoje posebno namenjeni podovi za unutrašnju i spoljašnju upotrebu. Upravo ovi koji se koriste za spoljne podne obloge treba da budu deblji.

Za brodski pod se koriste različite vrste drveta i upravo od tvrdoće drveta zavisi i kvalitet poda. Ovo je naročito važno kod spoljnih obloga koje su podložnije atmosferskom uticaju i habanju. Ono o ćemu takođe treba voditi računa je da podloga na koju se pod postavlja bude ravna i suva. S obzirom na to da je ovo vrsta materijala koja ne trpi vodu i vlagu, ne bi trebalo da bude izbor za kuhinje i kupatila. Koristi se i obrađen i neobrađen, u zavisnosti od stila i preferencije. Ukoliko se tretira u završnoj obradi, koristi se lak, ali i ulje i vosak.

Pravilna ugradnja i pravilno održavanje, omogućiće dugotrajnost bez premca.

>>> Pogledajte našu ponudu brodskih podova i lamperija <<<