Deking – na korak bliže prirodi

deking podovi

Najiskorišćeniji građevinski materijal u našem okruženju, od davnina pa sve do danas je svakako drvo. Rame uz rame s njim idu kamen, zatim mermer i drugi slični proizvodi. Upotreba drveta za kako izgradnju tako i uređenje savremenih domova je svakako najjednostavniji način da unesemo dozu prirode u svoj život. Međutim, budući da je isto prirodan materijal i da kao takvo zahteva održavanje i ima svoj vek trajanja, drvo je u velikoj meri zamenjeno betonom koji je daleko čvršći građevinski materijal. Primena drveta zadržana je u najvećoj meri u slučajevima dekoracije, odnosno oplemenjenja doma.

Osim unutrašnje primene, drvo se koristi i za oblaganje površina na otvorenom poput prostora oko bazena, na terasama, balkonima i sl. Ne postoji lepši osećaj od bosih stopala koja gaze po drvenom podu. Međutim, istakli smo već da je drvo materijal koji zahteva održavanje, pod kojim se podrazumeva blagovremeno šmirglanje, farbanje, premazivanje zaštitnim sredstvima i sl, kako bi se održao njegov kvalitet. Ovo naravno iziskuje vreme, trud i troši novac, koji možda niste planirali iz godine u godinu da investirate u vaše podne obloge.

Upravo iz tog razloga naša današnja tema je inovativni Deking. Podna obloga koja je svoju primenu sa lakoćom našla u našem okruženju, zahvaljujući svojim visokim performansama. Iako je drvo kao podnu oblogu lako zameniti kamenom, kermerom, betonom i drugim sličnim materijalima, onaj osećaj istinske povezanosti s prirodom je nemoguće zameniti. Iz tog razloga je naša srdačna preporuka svima vama koji volite prirodu svakako WPC Deking.

Sa masovnijom ponudom ove vrste drvene podne obloge na našem tržištu susrećemo se tek u poslednjih desetak godina. Prevedeno sa engleskog Deck znači paluba, odnosno površina palube broda, koja se kako je praksa pokazala odlično ponaša u najrazličitijim situacijama, izložena najvećem broju atmosferskih uticaja. Poput dakle dasaka na palubi broda koje stojički odolevaju talasima, slanoj vodi, kiši, ledu i drugim vremenskim nepogodama, Deking podovi predstavljaju najbolje rešenje za pokrivanje podova u vašem okruženju koji zahtevaju izdržljivost i trajnost.

Vrsta drveta koja se najviše koristi za izradu Dekinga je naime tikovina. Ista je karakteristična po samoimpregnaciji odnosno visokom prisustvu ulja u ćelijama, što ovu vrstu drveta čini prilično elastičnom, otpornom na truljenje i prisustvo insekata kao i veoma izdržljivu kako na pritisak tako i na atmosferske uticaje. S toga ne čudi ni činjenica da je upravo tikovina jedan od omiljenih materijala za oblaganje i uređenje najskupocenijih i najluksuznijih brodova i jahti na svetu.

Osim tikovine, na našem tržištu su vam dostupne čak i neke egzotične vrste drveta od kojih se pravi Deking, među kojima je najspecifičniji Ipe ili Lapacho. Ovu vrstu drveta karakteriše izuzetna čvrstoća i velika gustina, a na domaćem terenu u latinskoj Americi ga nazivaju još i “gvozdeno drvo”. Takođe tu su još i masaranduba, bankirai, eukaliptus, merbau, kempas, kumaru, mahagoni, crveni kedar i drugi.

Među najiskorišćenijim vrstama drvaća sa naših prostora je svakako ariš, naročito u primorskim oblastima. Budući da se sve češće koristi termo – tretman kao vrsta obrade drveta, pri čemu se menjaju njegova hemijska i mehanička svojstva, sve češće susrećemo i termički obrađen ariš, smreku, bor, grab, bagrem… Nakon termo tretmana ove prirodno svetle vrste drveća dobijaju vrlo karakterističnu tamnu boju koja se do nedavno sretala samo kod egzotičnih drveća ili po potrebi dobijala premazivanjem u više slojeva.

Samim tim omogućeno vam je da vaše okruženje uredite u velikom stilu izvanrednim Dekingom koji će premašiti vaša očekivanja i savršeno odolevati vremenu i svim vremenskim prilikama.

>>> Šta je WPC decking pod? <<<

>>> Kako da osvetlite Vaš WPC decking pod? <<<

>>> Pogledajte sve proizvode <<<