Gde sve susrećemo veštačku travu

vestacka trava 1

Verovali ili ne, ali sve veći broj površina u našem okruženju je prekriven upravo veštačkom travom. Njene prednosti i izražen kvalitet čine je preporučljivom za postavljanje na različitim površinama i samim tim sve češćim izborom kako vlasnika restorana, kafića, sportskih objekata ali i privatnih kuća, vila i vikendica. Veštačka trava kao inovativno rešenje za „ozelenjavanje“ površina oko nas, čini da tereni na kojima iz određenih razloga nije moguće održavati prirodan travnjak deluju uredno i zaista besprekorno u svim vremenskim uslovima.

Zahvaljujući svojim performansama, iako osmišljenja kako bi se ozelenili tereni mahom vezani za sport, veštačka trava sve više pronalazi svoje mesto u našem okruženju i na područjima koja nemaju sa sportom dodirnih tačaka. Uređenje vrtova i dvorišta, kao i terasa deluje zaista fantastično uz primenu veštačke trave. Veštačka trava je veoma zahvalan rekvizit za upotrebu jer se lako kombinuje sa najrazličitijim vrstama mermera, kamena, drveta i drugog materijala koji se koristi za uređenje eksterijera. Takođe ista svojim izgledom savršeno pristaje uz raličite varijante baštenskih garnituja, ležanjke, lazy bag-ove i sve druge detalje čiji je zadatak da oplemene vaše dvorište.

Ono čime se u odnosu na prirodni travnjak veštačka trava može pohvaliti jeste pre svega dugotrajnost i lakoća pri održavanju. S toga ne čudi činjenica da sve češće i na javnim površinama viđamo njeno prisustvo. Aerodromi, parkirališta, tramvajske stanice, kružni tokovi, dečija igrališta, pa čak i površine oko auto puteva, stambenih i drugih objekata uređuju se u sve većoj meri veštačkom travom. Razlog tome je pre svega finansijski aspekat, a pored njega i činjenica da je održavanje prirodnih travnjaka na datim mestima zaista zahtevno pa čak i u pojedinim slučajevima nemoguće. U pomoć tada priskače veštačka trava – revolucionarno rešenje za uređenje javnih površina.

Ne samo da ove površine u tim slučajevim izgledaju lepše i urednije, već i u velikoj meri podižu svest kod ljudi o tome koliko je zelenilo zapravo važno i koliko s druge strane treba da vode računa o postojećim prirodnim travnjacima.

Ako pogledamo dečija igrališta kao možda najzahtevniji teren za ozelenjavanje, shvatićemo zašto se sve više onih koji vode računa o izgledu istih odlučuju upravo za veštačku travu. Koliko god snage i truda ulagali u uređenje ovakvih prostora, gotovo da je nemoguće izboriti se sa malim stopalima koja neprestano trče i gaze sve pred sobom. Prirodna trava gubi svaku bitku pred malom vojskom koja odvažno tabana. Takođe, činjenica je da uz dečiju igru i nestašluke vrlo često idu i povrede, koje su rezultat padova sa sprava za igranje. Ovakve vrste scenarija se mogu izbeći ukoliko se dečije igralište obloži veštačkom travom. Meka na dodir ista će poslužiti kao meko jastuče koje će sprečiti dete da povredi kolena ili dlanove pri padu.

Osim toga brojna dečija igrališta na kojima se nalazi prirodna trava u pojedinim danima u toku godine nisu pogodna za igru. Na mestima gde npr nedostaje deo travnjaka uglavnom usled većih padavina napravi se lokva, koju prati blato i niti malo lep prizor deteta koje u pokušaju da se popne na neku penjalicu ili ljuljašku, završava u istoj. U slučajevima kada je dečije igralište prekriveno veštačkom travom, takvih situacija nema, jer ista poseduje drenažni sistem za oticanje vode, te je već nekoliko časova nakon kiše dečije igralište spremno za nove avanture nestašnih mališana.

Veštačka trava nikada neće i ne bi trebala da u potpunosti zameni prirodnu travu, ali je ista svakako tu da svojim doprinosom učini naše okruženje prijatnijim za oko i lepšim za život. Njena svrha je da zameni prirodnu travu na mestima gde je finansijski neisplativo održavanje prirodnog travnjaka ili u onim slučajevima kada je posedovanje istog potpuno onemogućeno a potrebno.

>>> Veštačku travu možete postaviti sami. Pročitajte kako! <<<

>>> Pogledajte sve proizvode <<<