Izazov u vidu postavljanja Dekinga

postavljanje dekinga 2

Poput svakog drugog posla koji zahteva preciznost, strpljenje i znanje, i postavljanje WPC Deking poda u vašem okruženju potrebno je prepustiti profesionalcima u svom poslu, ukoliko želite da završni rezultat bude vrhunski i trajan. Naime, činjenica je da postavljanje Dekinga ne predstavlja mali izazov za pojedinca i da zahteva učešće iskusnih podopolagača. Sa željom da vam približimo i na što slikovitiji način pokažemo kako se sprovodi ovaj zadatak, provešćemo vas kroz njegove osnovne etape.

Pre svega, potrebno je pripremiti podlogu na kojoj će se Deking pod nalaziti na odgovarajući način. Adekvatna i temeljna priprema podloge je ključ uspešno završenog posla. Pod tim se podrazumeva obezbeđenje adekvatnog sistema za drenažu terena, zatim izolacija ukoliko se radi o otvorenim bilo javnim ili privatnim površinama objekata u koje vlaga ne bi smela da prodre, i na samom kraju ako se radi o Deking podu postavljenom na zemlji, mora biti izvršena nivelacija. Ukoliko su ispunjena ova tri uslova, može se početi sa postavkom Deking poda.

Kada je podloga pripremljena, na nju se postavlja podkonstrukcija u vidu drvenih letvi. Dimenzije ovih letvi najčešće iznose 40x70mm, ali po potrebi mogu biti i drugačije. Ono što je veoma važno jeste rok trajanja ovih letvi, koje moraju pratiti rok trajnosti Dekinga. Ovo se postiže pravilnom zaštitom letvi, odnosno impregnacijom ili termo – tretmanom.

Date letve, najčešće dužine 2m, postavljaju se u razmaku od 35-50cm, tako da atmosferska voda može slobodno da otiče između njih. Po mogućnosti, drvena podkonstrukcija se pričvršćuje inoks vijcima za podlogu, što doprinosi njenoj stabilnosti. U slučajevima kada se podkonstrukcija postavlja direktno na zemlju, prostor između letvi bi trebalo ispuniti malčom, kako bi se suzbio rast korova i sprečilo prisustvo insekata. Na ovaj način se Dekingu daruje trajnost i obezbeđuje neophodna čvrstina.

Sledeći korak kom se pristupa jeste pričvršćivanje Dekinga na podkonstrukciju. Ovaj postupak se takođe vrši inoks vijcima. Po vašoj želji ovi vijci mogu biti vidljivi ili skriveni. Osim upotrebe vijaka za pričvršćivanje Dekinga se mogu koristiti i tzv žabice. Ovaj sistem pričvršćivača se koristi kada se želi postići nevidljivo spajanje. Date žabice se naime šrafe za podkonstrukciju, odnosno poseduju žljebove koji naležu jedni na druge i stvaraju kompaktnu podlogu.

Daske WPC Dekinga se prodaju u velikim formatima. Njegova dužina iznosi od 2-5m, dok mu se širina kreće od 90-150mm. Prilikom postupka montaže Deking dasaka obavezno je ostavljanje diletacije od po 5mm između dve daske. Ovakvim postupkom se omogućava nesmetan rad drveta, koji se očekuje jer će isto u narednim godinama biti izloženo različitim uticajima poput sunca, kiše…Prirodno širenje i bubrenje drveta uz pomenutih 5mm ostavljenog prostora biće omogućeno i na taj način će se sprečiti pucanje vašeg Deking poda. S druge strane ovi prostori za diletaciju ujedno služe i za odvod vode koja bi se u protivnom slučaju sakupljala na gornjoj površini Dekinga i dovodila do truljenja istog.

Na našem tržištu Deking se može pronaći u dve varijante – glatki i rebrasti. Rebrasti Deking se još naziva i protiv – klizni (anti slip). Sam izbor Dekinga zavisi od toga gde će isti biti postavljen, kao i od preferenci vas samih.

Ukoliko pak želite da budete “sami svoj majstor”, Deking vam je dostupan i u vidu gotovih elemenata na PVC podkonstrukciji koje poseduju klik – sistem spajanja i postavljaju se veoma jednostavno.

>>> Decking WPC – podloga vrhunskih performansi <<<

>>> Pogledajte sve proizvode <<<