Izbor laminata

Izbor laminata je jedan od najvažnijih detalja kod uređenja životnog prostora, nakon odabira stolarije. Pošto, za razliku od boje zidova na primer, podne obloge nećete menjati svake sezone, bitno je da odabir bude pažljiv i temeljan.

Zašto je najčešći oblik podnih obloga koji kupujete laminat. Laminat je najčešći izbor zbog svoje dugotrajnosti, jednostavnosti monaže, ali i jednostavnosti u održavanju.

Kako bi izbor laminata bio ispravan nakon donošenja konačne odluke, stručni tim firme Breza enterijeri će Vam pomoći u svim etapama procesa izbora onog pravog za Vaš dom.

Izbor Laminata kao vazan deo svakog enterijera
TN_8531

Prvi korak je odabir same boje, nijanse i dezena. Većina modela, ako ne skoro i svi modeli, laminata dolaze u dezenima koji reprodukuju izgled prirodnog drveta. Mogu se naći dezeni koji reprodukuju na primer šare javora ili hrasta, koji su vrlo popularni jer prostoriji daju izuzetan nivo elegancije. Za prostore koji su rustično uređeni postoji ponuda laminatnih podova koji reprodukuju dezen sivorog ne obrađenog drveta sa vidljivim godovima. Ovaj dezen daje posebnu toplinu i rustični šarm prostoru.

Nakon dezena bitna odlika laminata je njegova nijansa ili boja. Pored uobičajnih prirodnih boja drveta postoji veliki izbor laminata sa varijacijama nijansi i boja koje odudaraju od prirodnih. Različite nijanse i boje su popularne samo određene sezone, poput sivih i žutih nijansi, dok su neke uvek dostupne i smatraju se klasikom poput različitih nijansi braon i oker boje. Odabir same nijanse i boje je presudan kako bi postigao efekat prostranosti. Manje prostorije, pogotovo one koje imaju malo prirodnog svetla treba da budu opremljene laminatom svetlije boje kako bi se vizualno prostor proširio i kako podna obloga ne bi upijala prirodno svetlo.

942
942

Pored estetskih merila kod odabira laminata bitne su u njegove funkcionalne karakteristike koje će odrediti njegovu dugotrjanost. Prva bitna karakteristika je njegova otpornost na habanje, tj. klasa laminata u odnosu na opterećenost prostorije. Ovaj broj određuje kojiko će laminat biti otporan na habanje tokom korišćenja. Na primer klasa 32 je namenjna za prostore, stambene, koji su više koriste, odnosno gde je veća cirkulacija ljudi. Oko pravog izbora klase njabolje je posavetovati se sa stručnim osebljem fime Breza enterijeri kako bi ste doneli pravu odluku za Vaš prostor.

Za kraj, kada ste odabrali model, dezen i boju laminata dobro je znati neke trikove kod montaže. Pored angažovanje iskusnog majstora u montaži zamoli te ga da daske postavi u smeru glavnog izvora prirodnog svetla u sobi. Ovim se smanjuje vidljivost spojeva između dasaka, a i vizualno produžuju ili proširuje prostorija, pa samim time i deluje prostranije.

Pročitajte još:

>>> Šta je laminat? <<<

>>> Parket ili laminat? <<<

>>> Pogledajte sve proizvode <<<