Kakav alat vam treba da biste postavili laminat

alat za laminat 2

Iako je laminat dosta jednostavan proizvod, koji ne zahteva mnogo truda i rada prilikom postavljanja, u odnosu na npr parket, isti je nasuprot mišljenju mnogih nemoguće postaviti bez odgovarajućeg alata. Moguće je da vam postupak sklapanja laminata odnosno nabijanja jednog komada laminata na drugi zaista deluje kao nešto za šta vam nije potreban alat, međutim i ovaj posao vam može biti težak ako nemate odgovarajuća pomagala.

Bilo da ste već ranije popravljali nešto slično po svom stanu i imate određenu vrstu priručnog alata na gomili, ili ste apsolutni početnik u svemu ovome, ipak biste možda trebali da razmislite o tome šta vam je zaista potrebno da biste uspešno montirali laminat u svom stanu ili nekom drugom objektu. Ukoliko se pak ovim poslom planirate baviti i ubuduće, onda će vam zaista trebati i profesionalni alat.

Dakle šta vam je zaista potrebno od alata da biste uspešno postavili laminat?

Metar je osnovno pomagalo za svaki posao, bilo da ga obavlja „sam svoj majstor“ ili profesionalac. Kakav god model metra da odaberete, pobrinite se da bude lak za korišćenje i funkcionalan. Sve poteškoće koje unapred možete izbeći, pobrinite se da izbegnete. Ovo će vam znatno olakšati posao.
Pored metra trebaće vam svakako alatka odnosno mašina za sečenje laminata. U zavisnosti od toga čime raspolažete ili čime vam je lakše da radite možete se opredeliti za manji cirkular ili ubodnu testeru. Ova druga alatka je možda praktičnija jer je manja i sečenje možete vršiti u istoj prostoriji u kojoj se i postavlja laminat.

Ukoliko se malo više angažujete po ovom pitanju možete pronaći i specijalizovan alat za postavljanje laminata u obliku makaza za laminat koje dosta liče na makaze za lim. Ova alatka međutim spada već pod profesionalan alat, a tržište vam zaista može ponuditi razne modele. Ono što je karakteristično za ove makaze jeste jednostavnost upotrebe što znatno skraćuje vreme posla.

Budući da ćete laminat u većini slučajeva morati krojiti, ono bez čega nema uspešnog posla jeste olovka ili marker za obeležavanje. Važno je naime da data olovka ili marker imaju sposobnost pisanja po površini laminata, bilo sjajnom ili mat, kao i da se relativno lako uklanja njihov trag. Preporuka je da na manjem komadu laminata isprobate nekoliko opcija i odaberete onu koja vam se čini najbolja, kada je alat za obeležavanje u pitanju.

>>> Parket ili laminat? <<<

Uglomer iliti vinkl je sladeća stavka na našoj listi neophodnih alata za postavku laminata. Kako biste bili sigurni da radite u dobrom pravcu odnosno što bi se reklo „da je sve u vinklu“ uglomer je nešto bez čega se ne može započeti ovaj posao. Ukrajanje laminata u uglovima, oko pragova od vrata ili na stepeništu je gotovo neizvodivo bez ovog praktičnog alata.

Vrlo korisna alatka koja će vam itekako dobro doći jeste pakna odnosno udarna pločica. Njen zadatak je da vam omogući nabijanje laminata uz pomoć čekića bez tragova oštećenja. Postoje posebno dizajnirane pakne za ovu vrstu posla, zato ne oklevajte da pronađete iste jer će vam zaista dobro doći.

Pomenuli smo i čekić, koji je apsolutno neophodan, međutim isti ne treba da bude ni pretežak ni prelagan. Po želji osim standardnih, možete koristiti i gumene čekiće kako biste bili sigurni da nećete naneti neku vrstu trajnog oštećenja vašem novom laminatu. Takođe ukoliko sami postavljate i lajsne na laminat, trebaće vam i tzv gersek – alatka za sečenje uglova na lajsnama.

>>> Kako odabrati savršene lajsne za laminat? <<<

>>> Pogledajte sve proizvode <<<