Kako postaviti laminat na stepenicama

stepeniste laminat 1

Današnja tema koju ćemo razmatrati i o kojoj ćemo govoriti je vrlo specifična. Naime, biće interesantna svima onima koji imaju stepenice u svom domu ili poslovnom prostoru. Zašto? Pre svega jer vam ovom prilikom otvaramo nove mogućnosti za oblaganje stepenica.

Verovatno ste već navikli na varijantu postavljanja pločica, pakreta ili brodskog poda na stepeništu. A da li ste imali priliku negde da vidite kako izgledaju stepenice obložene laminatom? Ukoliko niste, dajemo vam ovom prilikom opciju o kojoj svakako treba razmisliti jer ima svojih prednosti.

Pre svega postavljanje laminata na stepeništu je daleko ekonomičnija opcija od standardnih odnosno do sada korišćenih metoda prekrivanja betonskih stepenika. Osim toga, kvalitet urađenog posla određujete sami. Kako to? Znate već da među laminatima ima različitih po kvalitetu, debljini ali i sam način montaže u velikoj meri doprinosi dugotrajnosti i estetskom izgledu laminata na stepeništu.

Budući da je postavljanje laminata u savremenim domovima postalo sve zastupljenije, sasvim je očekivano da se u datim prilikama kada po završetku pokrivanja određenog prostora preostane materijala, istom pronalaze nove namane. Jedna od njih je svakako i prekrivanje stepeništa u zatvorenom prostoru ostacima laminata.

Ukoliko ste sami po sebi vičan majstor ili poznajete nekog takvog, ovo vam može biti vrlo interesantan posao. Primetno je da se ovakav stil uređenja savremenog doma već decenijama unazad koristi u svetu, što ukazuje na njegovu isprativost i samim tim vam daje neophodnu preporuku da isprobate nešto novo, ukoliko to do sad niste imali prilike. Preporuka dizajnera je da se prilikom izbora dezena laminata za postavku na stepenicama koristi onaj sa mat površinom u odnosu na visok sjaj.

Na koji način se vrši montaža?

Pre svega treba obratiti pažnju na to koliko su ravna gazišta na stepenicama. Međutim ne treba da odustanete od ideje pokrivanja stepenica laminatom ako imate neravna gazišta. Ovaj problem se može lako rešiti uz pomoć odgovarajuće mase za ravnjanje podova. Neophodno je međutim da svakom stepeniku posvetite pažnju kako bi vam ostatak posla išao lakše. Takođe potrebno je eliminisati vlagu na stepeništu, ako je ista prisutna. Treba da imate na umu da je voda najveći neprijatelj laminata. Dakle montaža istog je moguća samo na suvim površinama. Ovo posebno naglašavamo da ne biste pogrešili i laminatom prekrivali spoljne stepenice.

Prilikom montaže laminata na stepenicama nije potrebno ispod istog postavljati stirodur. Po želji, na ravnom gazištu možete postaviti sunđer u promeru od par milimetara. Ukoliko se pak radi o neravnom gazištu, takvu površinu je poželjno prekriti silikonom ili masom za ravnanje. Na tržištu danas postoje i lajsne koje su uparene sa laminatom, posebno prilagođene montaži na stepenicama. Kada krenete da uklapate laminat na stepenicama, trebalo bi da se ugao prekopira sa alatom za tu namenu. Radi se naime o vinklu koji na uglu ima šraf koji omogućava da se kraci slobodno pomeraju. Klasične lajsne se stavljaju između zida i laminata. Kada iskrojite lajsne, preporučljivo je da ih obeležite brojevima kako biste se lakše snašli, što će vam znatno skratiti vreme neophodno za montažu.

Kako bi laminat bio postojan na stepenicama potrebno je da ga dobro pričvrstite. Slaba točka u ovoj priči je spoj čeonog dela i gazišta. U ovom slučaju pomoći će vam specijlne lajsne koje na sebe preuzimaju najveći deo opterećenja koje trpi ovaj deo stepenica.

Pročitajte još:

>>> Jednostavni trikovi za održavanje i čišćenje laminata <<<

>>> Odaberite savršene lajsne za laminat <<<

>>> Pogledajte sve proizvode <<<