Laminat – jednostavni trikovi za lako održavanje i čišćenje laminata

mali vodic 2

Kao i sve druge ravne ili neravne površine u domaćinstvu, i laminat zahteva održavanje odnosno blagovrmeno čišćenje kako bi zadržao svoj besprekoran sjaj i izgled. Pored toga što odabrana klasa laminata doprinosi njegovoj trajnosti i samom izgledu, način ophođenja prema istom je takođe važna stavka. Iako se danas na tržištu mogu pronaći brojna sredstva za čišćenje podnih površina u stanu, kući ili kancelariji, sigurno ste do sad mogli primetiti da nisu sva podjednako efikasna i kada je laminat u pitanju. Mada ne toliko zahtevan za održavanje, laminat u vasem stambenom ili poslovnom prostoru će vam biti itekako zahvalan ako mu posvetite malo više pažnje.

Većina savremenih domova, ali i kancelarija širokog spektra danas je opremljena laminatom. Naime, zbog širkog spektra boja, dezena, šara ali je jednostavnosti prilikom postavljanja, upravo je laminat sve češći izbor svih onih koji cene svoje vreme i novac. Uklapajući se idealno u enterijere različitog stila, laminat je postao nešto bez čega je gotovo nemoguće zamisliti lep, funkcionalan i skladno uređen dom. Veoma tražen kako na našem tako i na svetskom tržištu, laminat je podna obloga koju je važno redovno održavati, ali i pri tom voditi računa da bude dovoljno suva.

Jednostavni trikovi za lako održavanje i čišćenje laminata

Primenite redovno suvo čišćenje – Ukoliko laminat u vasem stambenom ili poslovnom prostoru redovno prebrišete suvom krpom, izbeći ćete mogućnost oštećenja istog usled upotrebe jakih hemikalija za čišćenje podova.

Izbegavajte četke za čišćenje sa oštim dlakama – Iako poprilično izdržljiv na svakodnevni pritisak koji vrše vaši ukućani, kućni ljubimcili i nameštaj, vaš laminat će sigurno izgubiti bitku sa četkama za čišćenje koje imaju oštre dlake. Umesto toga bolje odaberite meke četke ili krpe za brisanje prašine koje imaju nežniju površinu.

Održavajte vaš laminat suvim – Bilo da se radi o laminatu u hodniku, dnevnom boravku ili dečijoj sobi, sigurno će vam se kad-tad dogoditi da nehotice prospete izvesnu količinu tečnosti na isti. Iako ga trenutna vlažnost neće oštetiti, od izuzetne je važnosti da ne dozvolite da prosuta tečnost duže vreme ostane na površini laminata. Zadržavanje tečnosti može oštetiti zaštitni sloj laminata ili dovesti do njegovog prebojavanja.

Čišćenje toplom vodom – Čak i najprljaviji laminat, koji deluje kao zahtevan protivnik, neće imati šanse protiv kofe sa jednostavnom toplom vodom. Budući da su laminati premazani zaštitnim slojem, utisak koji isti odaje po pitanju nečistoće je zapravo privid, jer nečistoća ne prodire do njegove osnove, pa vam u najvećem broju slučajeva, osim ako zaštitni sloj nije oštećen agresivna sdedstva za čišćenje i nisu potrebna.

Sirće i voda – Svima dobro poznata kombinacija kada je čišćenje u pitanju. Ista se takođe može primeniti i kada je reč o laminatima. Ukoliko niste zadovoljni suvim prebrisavanjem laminata, kao ni čišćenjem toplom vodom, onda je upravo ovo kombinacija koja vam treba. Međutim trebali bi da imate na umu da je sirće izuzetno abrazivno, te da ga ne biste trebali koristiti u čistom obliku, odnosno da isti morate pomešati sa vodom. Ne brinite zbog mirisa, kada je sirće u pitanju, jer isti nestaje za kratko vreme. A ukoliko želite dodatno da osvežite svoj laminat, nakon ovog tretmana možete isti prebrisati krpom koju ste prethodno potopili u vodi u koju ste ukapali nekoliko kapi mirisnog ulja.

Led kao spas – Prava noćna mora za svaku domaćicu su lepljive fleke na podovima. Mrlje izazvane voskom, žvakaćim gumama ili selotejp trakama, predstavljaju izazov za sve one koji žele da njihov laminat izgleda besprekorno. Ono što će vam pomoći pri ovom teškom zadatku jeste kockica leda i nož sa kojim ćete vrlo pažljivo moći da uklonite nastalu fleku.

Pročitajte još:

>>> Odaberite savršene lajsne za laminat <<<

>>> Kako postaviti laminat na stepenicama? <<<

>>> Pogledajte sve proizvode <<<