Laminat

Laminat predstavlja veoma interesantnu i funkcionalnu vrstu poda. Veoma je čvrst, izdržljiv, ima dug vek trajanja, jednostavno se ugrađuje i lako održava.

Svaka ploča obložena je zaštitnim slojem napravljenim od smole ili aluminijum oksida. Ovaj zaštitni sloj je nevidljiv i izuzetno otporan na habanje, mrlje, žar od cigarete, a dobro podnosi udarce, kao i ogrebotine od kućnih ljubimaca i cipela. Drugi sloj ima dekorativnu funkciju, što doprinosi raznovrsnosti dizajna i može uspešno simulirati izgled različitog drveta, kao i drugih prirodnih materijala, uključujući mermer i kamen.

Najbolji tip ploče je onaj čije jezgro je sačinjeno od vlakana velike gustine. Idealan su materijal za izradu, jer je takav materijal stabilan, dugotrajan i dobro podnosi pritisak. Zbog toga može izdržati teške predmete poput nameštaja ili veću frekvenciju ljudi.

Lakoća ugradnje predstavlja još jedan od razloga sve veće popularnosti podova od laminata. Za razliku od čvrstih drvenih podova koji su zakucani ekserima ili zalepljeni za podlogu, laminat podovi su dizajnirani tako da „plutaju“ iznad podloge koristeći klik klak sistem. To omogućava daskama da reaguju na kolebanje nivoa vlažnosti, odnosno da se šire i skupljaju. Takođe ovo znači da se mogu brzo i lako zameniti ukoliko se poželi novi izgled.

laminat-ugradnja

Pre ugradnje neophodno je da laminat odložite u prostoriju u kojoj ga nameravate postaviti na otprilike dan-dva. To je bitno, naročito zimi, da bi se laminat prilagodio sobnim uslovima (temperatura, vlažnost vazduha). Podloga na koju se postavlja laminat mora biti ravna, suva i čista, a između njih se postavlja specijalna folija čiji je zadatak da spreči prodor vlage iz donjih grejanih prostojija i zaštiti laminat, kao i balansirajući sloj napravljen od plute, pene ili gume koji apsorbuje zvuk. Ukoliko laminat postavljate preko betonske podloge obavezno je postavljanje folije, a u slučaju da postavljate preko stare drvene podloge ili pločica folija se ne postavlja. Zatim se preko podloge se jednostavno ređaju ploče laminata.

Laminat-prodaja

U visoko frekventnim prostorijama potrebno je redovno održavati i čistiti laminat, pošto čestice prašine i prljavštine tokom vremena mogu izgrebati površinu. Iako su određene vrste laminata premazane vodootpornim slojem, važno je da laminat bude relativno suv, jer veća količina vode i vlage mogu dovesti do toga da se daske iskrive ili nabubre.

laminat

Zbog svega navedenog laminat predstavlja čest izbor pri opremanju hotela, kancelarija, restorana, kafića, prodavnica, bolnica, stambenih prostorija…

Pročitajte još:

>>> Kako izabrati laminat? <<<

>>> Parket ili laminat? <<<

>>> Pogledajte sve proizvode <<<