Lepo, uredno i praktično – Veštačka trava

vestacka trava 1

Vođeni željom da vam omoguće da imate lepo i uredno dvorište, bez mnogo muke i rada oko održavanja vašeg travnjaka vrhunski proizvođači sintetičke ukrasne – veštačke trave su uložili mnogo truda u kreiranje proizvoda koji će ispuniti vaša najviša očekivanja. Nakon brojnih pokušaja, stvorena je trava koja svojim izgledom deluje kao negovan tek pokošen travnjak, u koji je uloženo mnogo vremena i ljubavi. Osim fantastičnog izgleda ovoj travi je dat i višegodišnji vek trajanja kao i preko potrebne rezistencije na spoljašnje uticaje poput kiše, snega…

Na ovaj način, isti su izašli u susret svima onima kojima ne polazi lako za rukom da održavaju prirodni travnjak, a opet žele da imaju lepo i uredno dvorište. Ukoliko ste ljubitelj baštovanstva, ovo svakako nije nešto što će vas osvojiti na prvi pogled, međutim jedno je sigurno a to je da se veštačkoj travi ne mogu osporiti pozitivne karakteristike. Veliki broj stručnjaka za uređenje eksterijera čak svrstava veštačku travu u kategoriju podnih obloga, a mi volimo da kažemo da je to lep, uredan i praktičan način da uredite svoje okruženje i da u njemu zaista uživate.

Šta je ono što će vas posebno oduševiti kod veštačke trave? Pa pre svega radi se o travi koja ne raste, i koja kao takva ne zahteva košenje. Veoma korisna stavka jer priznaćete da u savremenom dobu u kom živimo višak slobodnog vremena i nije baš opcija data na raspalaganje većem delu populacije. Osim toga uz uvek uredan i “pokošen” travnjak, svoje slobodno vreme možete iskoristiti za brojne druge aktivnosti. Odsustvo sejanja, zalivanja, košenja, grabljanja, prehranjivanja i čupanja korova, prijaće vam sigurno više od navedenih poslova. Takođe uštedećete i novac neophodan za kupovinu alata i materijala za održavanje prirodnog travnjaka.

Dakle, čak i ako vam se na prvu loptu učini da je početno ulaganje u vaš novi veštački travnjak veliko, samo pomislite koliko ćete uštedeti u budućnosti. Isti će se tokom godina koje slede pretvoriti u vašu najisplativiju investiciju. Vaša veštačka trava pružiće vam nesvakidašnje zadovoljstvo kada budete bosi hodali po njoj ili posmatrali vašu decu kako uživaju u bezbrižnoj igri.

Danas na tržištu veštačku travu možete pronaći u rolnama različitih širina od po 2 ili 4 metra, dužine i do 25 metara, što je sasvim dovoljno za uređenje savremenih dvorišta. Ista se postavlja na dobro utabanoj podlozi od zemlje ili sitnog peska. Kada položite jednu rolnu trave, drugu za nju možete zalepiti poliuretanskim elastičnim lepkom. Rolne veštačke trave su obično same po sebi dovoljno teške da ih nije potrebno dodatno pričvršćivati za zemlju. Po vašoj želji istu možete na određenim mestima dodatno pričvrstiti za zemlju, žicama savijenim u obliku slova U.

Važno je istaći da osnova na kojoj se nalazi veštačka trava ima otvore kroz koje voda može da prođe kada pada kiša, što znači da se na istoj neće zadržavati prekomerna količina kišnice, s tim da je na tvrdoj podlozi – betonu, keramici ili asfaltu potrebno napraviti blagi pad kako bi voda mogla da otiče. Kako biste postigli izgled perfektnog travnjaka, treba da prilikom ukrajanja istog vodite računa o tome da isti malo utone u okolni teren. Ovo je važno zbog toga što bočni presek najviše odaje posmatraču da se radi o veštačkoj travi.

Takođe trebalo bi da se strogo držite pravila “tri puta meri, jednom seci” jer se greške mogu lako javiti, a popravke se teško skrivaju. Sigurni smo da ne želite da vaš novi travnjak izgleda kao ružno postavljem itison, zato budite strpljivi i precizni dok isti sečete iz rolni. Malo više pažnje i truda višestruko će vam se isplatiti. Čak i ako imate dvorište nepravilnog oblika, ukrašeno pločnicima sasvim je izvodljivo postavljanje veštačke trave ukoliko ovom zadatku pristupite strpljivo.

Na vašem veštačkom travnjaku preporučljivo je postaviti prskalice u letnjem periodu jer se ista mnogo više zagreva od obične trave, pa će vam samim tim biti prijatnije da gazite po njoj kada je rashlađena.

>>> Veštačku travu možete postaviti sami. Pročitajte kako! <<<

>>> Pogledajte sve proizvode <<<