Odaberite savršene lajsne za laminat

lajsne za laminat 1

Vrlo jednostavno pitanje, a tako komplikovan odgovor ili nam se bar tako čini. Kako odabrati savršene lajsne za laminat u svom domu ili kancelariji? Što se više paleta ponuđenih proizvoda na tržištu širi to se pred buduće kupce, dakle vas, stavlja teži izbor. Do juče, postupak je bio vrlo jednostavan. Odlazak do lokalnog stovarišta i odabir na licu mesta, pri čemu su vam maksimalno pokuđene tri kombinacije. I da, gotovo da niste mogli da napravite loš izbor ili bar ne toliko očigledno loš.

Danas je situacija međutim znatno drugačija. U more već postojećih proizvoda svakodnevno uplivava sve veći broj novih, modernijih, lepših, interesantnijih proizvoda koji komplikuju odluku. Iako je prisustvo interneta znatno olakšalo stvari, pa sve možemo što nas zanima lako pronaći bez izlaska iz kuće, ipak na nekoliko stvari treba obratiti pažnju kada se biraju lajsne za laminat.

Upotreba lajsni nam je svima poznata. Koriste se za pokrivanje prostora između laminata i zida, kada je reč o montaži tzv „plivajućeg poda“ ali i u slučajevima postavljanja laminata na stepenicama. Takođe na tržištu su prisutne i lajsne koje se mogu iskoristiti kako bi se prekrili različiti kablovi ili se pak napravila dobra vertikalna zvučna izolacija. Ipak treba voditi računa o tome da u ovim slučajevima moramo imati što ravnije zidove kako bi dati posao bio izvodljiv.

O čemu treba da vodite računa kada birate lajsne za laminat?
Pre svega iste bi po boji i dezenu trebale da se uklope sa laminatom, kao i da svojim prisustvom doprinesu skladnom izgledu kompletne prostorije. Naravno da možete malo i da eksperimentišete kada su nijanse u pitanju, ali nikako ne biste trebali u potpunosti da odaberete drugačiju šaru lajsne u odnosu na laminat.

Postoji nekoliko različitih vrsta montaže lajsni. Sistem koji se najčešće koristi sastoji se od nosača koji lajsne pričvršćuju za zid, potom sledi tehnika lepljenja na površinu zida kao i šrafljenja. Imajte na umu da pričvršćivanje lajsni nikako ne sme da bude za laminat, jer isti mora da “diše” – diletacija.

Danas na tržištu u najvećem broju slučajeva možete pronaći lajsne za laminat napravljenje od sitnih komadića drveta, od kojih je nastao i sam laminat. Osim ovih lajsni na raspolaganju su vam još i plastične, metalne, gumene i lajsne napravljenje od medijapana. Prilikom izbora istih treba da se vodite idejom da vaše nove lajsne treba da odgovaraju prostoru u kom će biti. To bi značilo da su npr ukrasne lajsne suvišan detalj u nekoj radionici.

Kada je reč o plastičnim lajsnama, koje se postavljaju na zid, radi se najčešće o onima koje u svom sklopu imaju vodilice za kablove. Ovo vam omogućava da naknadno razvučene kablove koji nisu u zidu, savršeno prekrijete. Lajsne od medijapana su već izvučene u različitim profilima na kojima se nalazi zaštitni sloj, sa dezenom ispod. Ove lajsne se postavljaju uz pomoć žabica koje se učvršćuju za zid. Drvene lajsne su preporučljive za postavljanje kada je reč o parketu ili brodskom podu, međutim uz laminat se retko stavljaju. One se lepe za zid jer nemaju opciju kačenja na zidne nosače.

Metalne odnosno alu lajsne u dobro rešenje u slučajevima gde se radi o prelazu sa laminata na pločice. Takođe iste se biraju i kada je stepenište prekriveno laminatom. Iste možete pronaći u više različitih nijansi što će vam znatno olakšati izbor. Gumene lajsne su vrlo slične pvc lajsnama i vrlo su zahvalne za upotrebu zbog svoje sposobnosti prilagođavanja neravninama na zidu.

Pročitajte još:

>>> Jednostavni trikovi za održavanje i čišćenje laminata <<<

>>> Kako postaviti laminat na stepenicama? <<<

>>> Pogledajte sve proizvode <<<