Dekorativni kamen

BREZA ENTERIJERI

Najbliži prirodi, potpuno inovativan način da uredite svoj dom – korišćenje dekorativnog kamena u svrhu stvaranja harmonične atmosfere u savremenom životnom okruženju. Dozvolite nam da vam ovom prilikom predstavimo njegovo visočanstvo – dekorativni kamen, koji sasvim običan prostor pretvara u inspirišujuće mesto za svakodnevni boravak i uživanje. Najrazličitije boje, oblici, dimenzije i kombinacije istih koje vam proizvođači dekorativnog kamena mogu ponuditi, omogućiće vam da kreirate prostor iz vaših najvećih snova.

Šta treba da znate o dekorativnom kamenu?

Pre svega počnimo od njegove proizvodnje. Isti se pravi od smese mlevenog prirodnog kamena i mineralnog veziva takođe prirodnog porekla smeštenih u posebne kalupe, u kojima dobijaju svoj finalni oblik. Iako nastaje procesom proizvodnje, on je zapravo potpuno prirodan proizvod kom je dat novi oblik. Ono što je isti zadržao jeste dodir, tvrdoća i pre svega trajnost pravog kamena.

U zavisnosti od vaših preferenci na tržištu možete naći bojene i ne bojene proizvde dekorativnog kamenja. Kada govorimo o ovoj drugoj vrsti, treba naglasiti da je zadržana prirodna boja kamena, te da je boja istog stabilnija i nepodložna promeni bez obzira na klimatske ili neke druge uslove kojima će kameni zid tokom godina biti izložen. Ovo se postiže upotrebom vezivnih masa izrađenih od identične spoljašnje boje kamena. Pigment koji se upotrebljava pri izradi prirodnog kamena mora biti mineralnog porekla odnosno treba da predstavlja mlevenu prirodnu stenu, kako bi se postigao pomenuti efekat.

Interesantna je ćinjenica da je većina dekorativnog kamena koji možete pronaći na našem tržištu zapravo delo veštih ruku a ne industrijske proizvodnje. U skladu sa najboljom tradicijom manufakturne proizvodnje finog zanatstva vešte ruke iskusnih zanatlija daju oblik kamenu koji ćete koristiti za uređenje svog doma. Njihov smisao za estetiku, znanje, i trenutno nadahnuće glavni su faktori za nastanak dekorativnog kamena koji vam je na raspolaganju.

Koji su razlozi što se dekorativni kamen više preporučuje od prirodnog kao zidna obloga?

Prvi i najosnovniji razlog je njegova težina. Dekorativni kamen je znatno lakši a samim tim jednostavniji za uportrebu od prirodnog kamena. Osim toga boja i tekstura dekorativnog kamena je identična prirodnom kamenu, što znači da je svaka ploča istog po lepoti i estetskim normama ravna najlepšem i najskupljem dezenu prirodnog kamena. Takođe njegov estetski i upotrebni kvalitet su u savršenom odnosu, što znači da se željena boja i tekstura postižu u kontinuitetu a da za njima ne kaska izgled samog zida. S druge strane kada se radi o prirodnom lomljenom ili klesanom kamenom, kontinuitet i ujednačenost kvaliteta se iz sasvim razumljivih razloga ne mogu postići.

Ukupna masa dekorativnog kamena je od 30-50% manja od mase prirodnog kamena što je važno ne samo tokom transporta, rukovanja istim, ugradnje već i u godinama koje slede kada je održavanje u pitanju. Ukoliko se radi o većoj količini kamena koji planirate da upotrebite, pozitivna je i činjenica da isti neće vršiti pritisak na temelj vaše kuće. Osim toga za dekorativni kamen vam neće biti potrebna posebna priprema fasade, odnosno ojačanja kada je težina kamena u pitanju. Ovo pre svega znači da je dekorativni kamen upotrebljiv kako kod novije izgrađenih objekata tako i kod starijih kuća čiji načini gradnje se dosta razlikuju. Brza i laka gradnja, koja je specifična za savremene objekte, sa drvenim sendvič panelima i zidovima od gipsa, takođe ne predstavlja problem kada se planira upotreba dekorativnog kamena.