Vodič za postavku tapeta

BREZA ENTERIJERI

Izgleda kao poprilično lak posao, međutim kada samo sastavite spisak stvari koje vam trebaju da biste postavili tapete u svom stanu, naivnost datog posla sigurno nije nešto što će vam biti u glavi. Ukoliko pak niste voljni da ovaj iako zahtevan, s druge strane i veoma zanimljiv posao poverite profesionalcima, tim Breza Enterijeri je spreman da vam ovom prilikom pomogne i ponudi vam mali i vrlo jednostavan vodič za postavku tapeta.

Kako i sami možete da primetite, tapete su postale gotovo nezaobilazan detalj uređenja savremenih domova. Bilo da se radi o dnevnim, spavaćim, dečijim ili pak radnim sobama. Istima se oblažu kako kompletne prostorije tako i pojedinačni zidovi, s tim da se tada biraju upadljiviji motivi i jasnije boje. Tapete su postale popularne davnih 60-tih godina prošlog veka, a sa istima smo se tri decenije posle polako ali sigurno pozdravili. Na velika vrata u punom sjaju, vratile su nam se poslednjih nekoliko godina, kada su učinile da savremeni domovi dobiju sasvim novu dimenziju.

Prvi savet koji vam možemo dati jeste da pre odabira i kupovine vaših novih tapeta, shvatite šta je to zapravo što želite. Pođite dakle od boja, detalja, dezena i kombinacija koje vam se dopadaju kako se ne biste izgubili u moru kataloga koji će vam pri ulasku u salon tapeta biti ponuđeni. Imajte na umu da tapete treba da oplemene dati prostor a nikako da ga kompletno preuzmu ili progutaju. Njihovo postojanje služi kako bi prostor dobio dušu i odisao svežinom, a ne izgledao kao neskladno i na brzinu upakovan novogodišnji poklon.

Pod ovim podrazumevamo da se nameštaj i drugi detalji koji se već nalaze u prostoru moraju uklapati sa vama željenim tapetama. Ukoliko je npr nameštaj u vašoj dnevnoj sobi intenzivnijih boja, tapete bi nasuprot tome trebale da budu neutralnije. Takođe vaše buduće tapete možete da uklopite sa postojećim jastucima na sofama, dezenima na tabureu i sl. Kada prodavcu tapeta saopštite vaše zamisli, očekivano je da će on napraviti uži izbor i samim tim vam olakšati samu kupovinu.

Bitna stavka koju ne biste trebali preskočiti jeste održavanje tapeta. Sigurni smo da ne želite jedne godine da stavljate a već sledeće da skidate vaše tapete, jer su se preterano zaprljale. U tom slučaju vodite računa o tome da odaberete vodoperive tapete. Znatno će vam olakšati posao održavanja ujedno štedeći vaše vreme i novac.

Dolazimo konačno do same postavke tapeta. Pre svega neophodno je da viskom izvučete vertikalne linije na zidu kako biste imali pravac za lepljenje tapeta. Sledeći korak jeste sečenje tapeta na neophodne dužine. Imajte u vidu da je potrebno postaviti malo duže trake kako bi se eventualni dezeni lakše uklopili. Nakon ovog sledi nanošenje lepka na samu tapetu. Obratite pažnju na to da isti odstoji na samoj tapeti oko 5 minuta pre nego što istu nanesete na zid. Vaš sledeći korak je dakle lepljenje tapete na zid, uz praćenje iscrtanih linija. Višak tapeta je potrebno iseći ravno makazama ili skalpelom. Postupak je potrebno ponavljati sve do kraja stranice zida. Pri nanošenju sledeće dužine tapete obratite pažnju na to da uklopite šare i dezene. Ukoliko je potrebno uklonite i višak lepka.

Tapete za zid dnevna soba i fotelja

Imajte na umu da se tapete pakuju i prodaju u rolnama. Korisno je znati da jedna rolna tapeta može da prekrije 5m2 zida. Dužina tapete u rolni je 10m a širina 50 cm. Cene istih variraju naravno u zavisnosti od proizvođača, ali i dizajna i kvaliteta. U skladu sa vašim željama i mogućnostima na našem tržištu možete pronaći tzv jeftine, povoljne i ekskluzivne tapete. Iako prestižne skupocene tapete obećavaju ispunjenje prostora vrhunskim stilom, uz malo mašte, upornosti i nekoliko korisnih saveta, koje smo vam nadamo se ovom prilikom dali, i vi možete kreirati prostor iz vaših snova, oslanjajući se na neke tapete ekonomičnijeg ranga.


Našu bogatu ponudu možete pronaći na sledećem linku: