Vratite sjaj svom laminatu

popravka laminata 1

Ukoliko ste pre nekoliko godina svoje poverenje ukazali laminatu, kao podnoj oblozi za uređenje svog doma ili poslovnog prostora, verujemo da ste napravili dobar izbor i bili zadovoljni njegovim karakteristikama i performansama. Međutim, kao i svaka druga podna obloga i laminat je vrsta materijala koja može da doživi oštećenja, čak i ako ste najpažljiviji, npr ukoliko imate decu koja obožavaju da se igraju i po istom kotrljaju i vuku svoje igračke.

Ako ste u potrazi za praktičnim savetima za održavanje laminata i vraćanje nekadašnjeg izgleda istom, na pravom ste mestu! Ako je dečija igra, pomeranje teškog nameštaja, posedovanje kućnih ljubimaca (pasa, mačaka), kancelarijski nameštaj (stolice sa točkićima) ili jednostavno vreme ostavilo traga na vašem laminatu, vreme je da mu vratimo stari sjaj. Postavlja se pitanje „kako laminatu vratiti njegov nekadašnji izgled?“

Laminat je materijal specijalno dizajniran i osmišljen tako da traje i služi svojoj svrsi. Napravljeni da budu izuzetno otporni na vlagu, habanje i druge uticaje, laminati su vaše pouzdano rešenje za sve prostorije u stanu i poslovnom objektu. Jednako su preporučjivi za dnevne sobe, spavaće, dečije i radne sobe, hodnike, trpezarije, pa čak i stepeništa unutar objekta.

Isti su vrlo postojani kada je izbeljivanje u pitanju, zadržavanje različitih vrsta mrlja i fleka. Međutim čak i najotporniji laminat ne može odoleti upornom kotrljanju dečijih igračaka, ispuštanju teških predmeta na isti ili kandžama vaših ljubimaca. Svi ovi izazovi pred koje svakodnevno vi i vaši ukućani, stavljate vaš laminat mogu ponekad odneti bitku. Ali ne brinite, ovakve vrste oštećenja je veoma lako popraviti i učiniti gotovo neprimetnim.

Specijalno napravljeni kitovi namenjeni su za popravke laminata i vraćanje istih u prvobitno stanje. Iste možete nabaviti u velikim trgovačkim centrima koji se bave prodajom građevinske opreme i materijala, i to po vrlo razumnim cenama. Kitove možete pronaći da bazi lateksa ili akrila. Na vama je da odlučite kom ćete pokloniti poverenje, a mi možemo primetiti da su oba proizvoda jednako efikasna. Osim njih dobro vam mogu poslužiti i voštane olovke ili bojice čija boja se uklapa sa bojom vašeg laminata. Ovo se naravno odnosi na mala oštećenja i ogrebotine. Kako biste izbegli mogućnost greške prilikom odabira kita, obavezno sa sobom ponesite u prodavnicu uzorak vašeg laminata. Na ovaj način ćete sebi osigurati kupovinu željene boje kita.

A šta kada se radi o većim oštećenjima? Pri većim oštećenjima je naime isplativije zameniti dasku na kojoj se isto nalazi nego tragati za rešenjem koje će sanirati štetu. Ovo vas u većini slučajeva ništa neće koštati (ili će vrlo malo) jer prilikom kupovine laminatnog poda uvek ostajemo sa viškom dašcica, koje možemo iskoristiti baš u ovakvim situacijama. Posao će biti malo komplikovaniji ukoliko treba da zamenite daske na sredini prostorije, jer da biste do istih došli, moraćete sve daske da uklonite koje se pre nje nalaze i da naknadno iste vratite. Ovo dalje implicira da ukoliko se radi o oštećenjima bližim zidu, vaš posao je gotovo ravan dečijoj igri, ukoliko se izuzme skidanje ukrasnih lajsni.

Dakle čak i ako efikasno rešenje za saniranje štete u većem obimu na laminatu ne postoji, ako posmatramo stvari iz sledećeg ugla možemo da zaključimo da smo dobro postupili opredelivši se za laminat. Naime da ste na istoj površini u vašem stanu, kući ili kancelariji postavili pakret ili brodski pod, sanacija oštećenja bi vas znatno više koštala i iziskivala bi teži i duži rad. Osim toga teško biste takvo nešto uspeli da izvedete sami, odnosno bez pomoći profesionalnih majstora koji posaduju adekvatnu opremu za rad. U vašem slučaju zamena daske na kojoj se oštećenje nalazi deluje zaista kao jednostavan i poprilično jeftin posao, zar ne?

>>> Šta je laminat? <<<

>>> Kako izabrati laminat? <<<

>>> Pogledajte sve proizvode <<<